Asuminen Göteborgissa

Ihan niin kuin muissakin suurkaupungeissa, ei asunnon löytäminen täällä ole sieltä helpoimmasta päästä. Ei tietenkään mahdotonta, mutta asunnon löytäminen vaatii usein hieman vaivaa ja aikaa. Tärkeintä on pitää mielessä että on liikkeellä hyvissä ajoin.

Vuokra-asuminen Göteborgissa

Tavallisimmat asumismuodot Göteborgissa ovat: hyresrätt, bostadsrätt sekä andrahandskontrakt.

Bostadsrätt tarkoittaa käytännössä että omistat oikeuden asua asunnossa mutta sinulla ei silti ole oikeutta tehdä ihan mitä tahansa, kuten vuokrata sitä eteenpäin ilman asumisyhdistyksen hyväksyntää. Asumisoikeuden omistajana olet asumisoikeusyhdistyksen jäsen jolle myös maksat tietyn summan kuukaudessa. Asumisoikeusyhdistys hallinnoi ja pitää huolta kiinteistöistä.

Hyresrätt tarkoittaa vuokra-asuntoa ja on yleinen asumismuoto Göteborgissa. Niin sanottua förstahandskontraktia on vaikea saada ilman jonotuspäiviä taikka suhteita. Hyresrätt tarkoittaa siis, että vuokraat asunnon suoraan kunnalliselta asuntoyhtiöltä taikka yksityisiltä vuokranantajilta. Saadaksesi förstahandskontraktin kannattaa siis rekisteröityä boplats palveluun jossa voit jonottaa asuntoja. Kannattaa myös ottaa yhteyttä yksityisiin vuokranantajiin ja kysellä vapaita asuntoja.

Anrahandskontrakt tarkoittaa asunnon jälleenvuokrausta ensisijaiselta vuokralaiselta. Andrahands asuminen on erittäin tavallista Göteborgissa. Andrahand sopimukset solmitaan usein lyhyeksi aikaa koska ensisijaisella vuokralaisella ei ole oikeutta vuokrata asuntoa eteenpäin rajattomasti. Tämänkaltainen sopimus on yleensä myös ensisijaista vuokra-sopimusta kalliimpi ja siksi onkin erittäin tärkeää olla tarkkana, ettei joudu huijatuksi. Koska asuntopula on niin suuri, antaa se vuokraajille mahdollisuuden pyytää kovia hintoja asunnoista. Pula asunnoista on myös vaikuttanut asuntohuijareiden määrään. Kannattaa siis olla tarkkana andrahandssopimusten kanssa. Asunto mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta tai vuokraaja joka pyytää takuuvuokraa ennen koko asunnon näkemistä osoittautuu usein huijaukseksi.

Boplats

Laita itsesi jonoon saman tien kun edes alat ajattelemaan Göteborgiin muuttamista. Palvelun käyttö maksaa 100kr vuodessa. Boplats tarjoaa myös opiskelija-asuntoja.

Opiskelija-asunnot

Opiskelijoille on tarjolla myös opiskelija-asuntoja. Opiskelija asunnot ovat yleensä hieman halvempia kuin tavalliset vuokra-asunnot. Opiskelija-asuntoja voit löytää omalla keittiöllä taikka jaetulla sellaisella. Laita hakemus SGS:lle saman tien kun tiedät mahdollisesta opintojen aloittamisesta. Hakemukseen et tarvitse ruotsalaista henkilönumeroa mutta pidä mielessä, että SGS haluaa todistuksen opinnoista asuntoon muuttaessa sekä kontrolloi niiden jatkumista. Opiskelija-asunnossa et siis voi asua opintojasi pidempään!

Blocket

Blocket toimii loistavana välikätenä vuokranantajien ja asunnon etsijien välillä. Jos muutto göteborgiin on edessä, kannattaa laittaa etsintäilmoitus nettisivuille. Ilmoituksen tekemiseen kannattaa käyttää vaivaa, jotta erottuu monien muiden etsijöiden joukosta. Ilmoituksen lisäksi kannattaa käydä läpi Blocketin tarjonta ja alkaa hyvissä ajoin lähettelemään hakemuksia vuokranantajille. Muistathan olla tarkkana Blocketissa, myös siellä liikkuu paljon huijareita!